W dniach 14-15 września odbyło się ostatnie szkolenie z wolontariatu w ramach projektu „Seniorzy w działaniu” przeznaczone dla członków PZC oraz nowych wolontariuszy.

Były to dni intensywnej pracy nad tematem pomagania i nad samym sobą. Na szczęście można się było również pokrzepić, słynnymi już, pierogami z „Pierogarni u Aniołów”  a w przerwach odpocząć przy ciastkach i herbacie.

W anonimowej ankiecie ewaluacyjnej uczestnicy szkolenia z wolontariatu deklarowali poszerzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej, zgłaszali potrzebę poszerzenia wiedzy nt aspektów prawnych programu PEAD (europejski program dożywiania ubogiej ludności realizowany przez Caritas) a także podkreślali wagę wzajemnej integracji, będącej okazją m.in. do wymiany doświadczeń i wspólnego omawiania problematycznych sytuacji, które powielają się w wielu PZC.

W sobotę – drugiego dnia szkolenia –  wiele się działo:  na zakończenie modułu wolontarystycznego przeprowadzono „zabawę miejską” poświęconą właśnie wolontariatowi. Była to okazja do spotkania „dorosłych” wolontariuszy z dziećmi i młodzieżą stawiającymi dopiero pierwsze kroki na polu wolontariatu. Mamy nadzieję, że tą ideą zarażą się na dobre ;)

Projekt „Seniorzy w działaniu” realizowany jest dzięki dofinansowaniu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.